ARTEZYEN KUYUSU AÇMA

Her ne kadar yapımını izlesem de, bu konuda teknik bir bilgim olmadığından, internetten bu işlemin tam tarifini aradım. Aynen şöyle yazıyor.

Sondaj makinası ile elmas ve tijler eklenerek, köpüklü su yardımı ile delinerek açılan ve hava kompresörü ile açılmakta olan delginin metresine göre basınçlı hava basılarak, kırılan malzemenin dışarı atılmak sureti ile suya ulaşılması işlemine artezyen kuyu açma denir. 

Öncelikle sondaj kuyusunu nerede açmamız gerektiğini belirlemek için bir mühendis ile anlaştık. Gelip yer tespitini yaptı. Aslında bazı cihazlar kullanarak, topraktaki elektrik geçirgenlik oranına bakarak, suyun varlığı ve derinliği konusunda fikir yürütmekte. Eğer toprak altındaki yapılarda yüksek elektrik geçirgenliği saptanırsa bu suyun varlığını göstermekte imiş.

Sondajı vurmaya başladığınız anda, bu işin geri dönüşü yok. Yapılacak işin bir garantisi de yok, yani su bulamazsanız paranız yanıyor. Garantili su bulma vaatleri palavradan ibaret. Bu yüzden biz ikinci bir firmadan daha görüş almayı uygun bulduk. Sonuçta her iki mühendiste 80-100 metrelerde su olduğunu söyledi.

Sonra sondaj için bir kaç firma ile görüştük. Bizim için en uygununa karar verdikten sonra gerekli evraklarımızı hazırladık, vekaletimizi verdik, mühendislik ücretini yatırdık. Sondaj yapılacak noktada, firmanın bize önceden açmamızı söylediği iki çukuru kazdırdık ve beklemeye başladık.

Nihayet geldiler. Sondaj makinası, borular, işçilerin gece kalacağı karavan, araziye yerleşti.

Ve delme işlemi başladı.

Bu işlem için tankerle her gün su geliyor. Ayrıca suya sondaj betoniti denilen bir madde katıyorlar.

Delmeye başlama işleminden tam 8 gün sonra 116. metrede pırıl pırıl suya ulaştık.

Sondaj kuyusu düzenlendi, suyun yukarı çıkmasını sağlayan borular döşendi, kablolar çekildi, dalgıç pompa ve derin su pompası kontrol paneli yerleştirildi.

İnanamıyoruz ama, gerçekten de artık suyumuz var….

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Gönül Gökalp

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hızlı yorum için giriş yapın.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol

close

Bültene Kayıt Ol

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.