ÇAMAVLU KÖYÜNDE BİR YÖRÜK EVİ
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kozak yaylasında, yöreye özgü tipik bir evi hiç göremediğimden söz etmiştim.
Kozaklı olup buraları çok iyi bilen biri olan Gülden ile geçenlerde Çamavlu köyüne gittik. Çamavlu muhtarı Mustafa çok genç ve köyüne bir şeyler yapma çabasında olan biri. Bizi köyün girişinde karşıladı.
Yörük evlerinin kalan son örneğini görmek üzere Çamavlu sokaklarında yürümeye başladık.
Şu anda İstanbul’ da yaşayan, Çamavlu’ lu bir mühendis olan Servet Bakırkaya evini müzeye çevirmiş. Bize evi yeğeni gezdirdi.
Zaman içinde bina oldukça yıpranmış, ahşap ve kiremitler ile kaplı olan dam neredeyse çökmek üzere.
Müze haline getirilmiş bu evin içine girmeden önce size, yaylalarda kurulan yörük çadırları hakkında biraz bilgi vereyim.
Yörük çadırları genellikle derme çatma konutlar ile çardaklardan oluşuyor. Çardakların üç yanı taşlarla çevrilip, yükseltiliyor ve üzeri ağaç dalları ile örtülüyor. Eskiden orta bir direğin etrafına sıralanmış, 7-8 direk üzerine çadır kurulurmuş.
Aynı evlerinde olduğu gibi, Yörük çadırlarında oturma, yatma ve yemek pişirme için bölümler olurmuş. Çadırın oturma bölümü yörük kilimleri ile döşenip, kenarlarda minderler bulunurmuş.
Bu ev de yayladaki çadırın, köyde gelişmiş hali gibi…
Evlerin girişleri çok alçak. Ancak başınızı eğerek girebiliyorsunuz.
Girişteki döşeme ahşap. Buraya -eğer yanlış hatırlamıyorsam, hemen yan tarafta ocak olduğundan dolayı- “ateş almalık” denirmiş.
Alçak olan girişi aştıktan sonra, kendinizi dört köşe bir alanda buluyorsunuz. Burası “Servet Bakırkaya Etnografya Müzesi.”
Yörük evleri de, aynı çadırlardaki yaşam alışkanlıklarına uygun yapılmış.
Oturma eylemi, yerlere serili kilimler üzerine atılmış minderlerde olduğundan, pencereler çok alçak, adeta yer ile aynı hizada. Kocaman ocak odanın odak noktası. Ocağın üzerindeki raflara kap- kacaklar sıralanmış. Ocağa en yakın olan pencere içi, bulaşık yıkamak için, mutfak gibi kullanılıyor. Yatak denkleri sandıkların üzerine yığılıyor. Odanın en dibinde tuvalet ve diğer -giyim gibi- malzemeleri koymak için bir yüklük var.
Yerlere serili olan kilimler harika.
Evin dışında sergilenen-benim deyişimle- aksesuarlar da çok güzel.
Burası minimal yaşam koşullarının var olduğu bir ev.
Belki de sadece bu kadarına ihtiyacımız vardır.
Şimdi çok moda olan “tiny house” ların ilk örnekleri adeta.
2 yorum
Odadaki en güzel şey nedir deseniz Atatürk’ün fotoğrafı derim.Canlı gibi duruyo sanki.Şuan yaşasaydı da ülkemin dünyamızın halini görseydi 🙁 🙁 🙁
Haklısınız