IHLARA VADİSİ
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Bugün Ihlara Vadisi’ ndeyiz.
Dün saat 17.00 gibi vadi girişine geldik. Nerede konaklayacağımıza bakarken, bize aşağıda bir yer gösterdiler, su ve elektrik verebileceklerini söylediler. Fakat gösterdikleri yer hem tuvaletlerin karşısındaydı, hem de 50.- istediler. Bunun yerine üst tarafta biraz yürüme mesafesinde, vadiyi tepeden gören başka bir otoparkta kalmayı tercih ettik. 15.- ödedik.
Sabah hep birlikte-Bishop da dahil- vadiyi gezmeye başladık.
“Kanyon vadisi, bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir arada buluştuğu Ihlara Vadisi, Dünyanın ikinci büyük kanyonu olarak Kapadokya’nın doğa harikasıdır. Tarihi kaynaklardaki adı “Peristremma” olan Ihlara Vadisi’nin içinden geçen Melendiz Çayının adı ise Potamus, Kapadukus–Kappadokya Irmağıdır. Ihlara Vadisi, tektonik yükselmeler ve Hasandağı volkanının püskürmesinin ardından çöküntüye uğrayan alan üzerinde ilerleyen Melendiz Çayı’nın binlerce yılık aşındırması sonucunda oluştu. Melendiz Çayı, Ihlara Vadisi boyunca araziyi derin ve sarp bir biçimde yarmak suretiyle, vadi boyunca görkemli ve çarpıcı güzellikler meydana getirir.
Ihlara Vadisi’ndeki kayalara oyulmuş freskli kiliseler korunarak, yeryüzünde eşine rastlanmayan bir tarih hazinesi olarak günümüze ulaşmıştır. Hıristiyanlığın ilk yıllarından itibaren kayaların rahatlıkla kazılmasıyla meydana getirilen bu freskli kiliseler ve iskan yerleri 14 kilometre boyunca Ihlara’dan Selime’ye kadar devam eden Ihlara Vadisi içerisinde yer alırlar.”
Ihlara Vadisinde giriş için 40.- ödedik. Vadiye 402 basamakla indik. Benim adımlarım ile 462 adım. ( bazı basamakla genişti) Burada da inmek bir şey değil ama çıkmak çok zorluyor.
Yukarıda yorgunluğunuzu atmak için bir yer var. Basamaklar hariç, neredeyse 8 km. yürümüşüz. Bishop bile karavana ulaşır ulaşmaz, kendini yatağına zor attı.