İNMEK VE ÇIKMAK İÇİN -MERDİVENLER-
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yavaş yavaş evin içi şekillenmeye başladı bile. Bugün merdivenleri anlatacağım size. Genellikle iki katı birbirine bağlayan, hiç dikkat etmediğimiz merdivenlerin karar vermeye gelince insanı bu kadar zorlayacağı kimin aklına gelirdi ki?
Bu arada bütün bu ev çizimlerini yaparken bir şeyi öğrendim. Sağlıklı rahat bir merdivende basamak aralıkları 17 cm. olmalı. İki katın arasındaki tavan yüksekliği ve bu basamak aralığı bilgisi ile birlikte, aslında şu soruya cevap vermiş oluyorsunuz.
Merdivenlerim kaç basamaklı olacak ve şekli nasıl oluşacak?
Hiç bu soruyu düşünmüş müydünüz hayatınız da, zannetmiyorum. Dönerek çıkan merdivenler var, bir kenarı tam duvara yapışık olanlar var, sahanlıklı olanlar var. vs.vs…..
Şimdi gelelim benim hakkında karar vermem gereken, kendi evimdeki merdivenlere.
Öncelikle yeri konusunda çok zorlandık. Birkaç mimar arkadaşımdan yardım istedim. Genellikle sokak kapısından girişte hemen karşıya üst kata çıkan merdivenler çizdiler. Eğer dimdik yukarı çıkarsa çok yer kaybediyordum. Belli bir eğim vermek gerekiyor çünkü. Ayrıca, sadece yukarı çıkması yetmiyordu, bir de aşağı kata inenler vardı işin içinde.
Elinize bir kağıt kalem alın lütfen. Bir dikdörtgen çizin. Bu dikdörtgeni orta kat yani giriş katı olarak düşünün. Sonrada buraya üst kata çıkan ve alt kata inen merdivenler yerleştirmeye çalışın. Ha unutmadan araları da 17 cm. olsun. Ayrıca hemen sokak kapısının karşısında mı olsun, sağda mı olsun, solda mı olsun, merdiven altları nasıl olacak gibi bütün soruların cevaplarını da planlayın. Hiç de basit değil. Değil mi?
Halbuki günlük hayatımızda, alt tarafı merdiven der geçeriz.
Artık elimde bir kağıt kalem, sürekli merdiven çiziyordum. Şöyle de bir problemim vardı. Ben de herkes gibi eve gelince üstümü başımı, ayakkabılarımı çıkarıp koyacağım, bir de küçük de olsa bir gardrop odası istiyordum. HADİ BAKALIM ÇIK İŞİN İÇİNDEN.
Tam sokak kapısının karşısına yerleştirince, merdiven altını portmanto ya da benim deyişimle gardrop odası yapabiliyordum ama, bu sefer de alt kata inen merdivenleri ne yapacağımı düşünüyordum.
Sonunda şöyle bir çözüm buldum. Merdivenleri evin arka tarafına taşıdım. 2×2 metrelik, yani 4 metrekarelik bir merdiven boşluğu ayırdım. Bu boşluğu mümkün olduğunca evin arka kısmına taşıdım. Bu merdiven kovasının ön tarafına da 90×200 cm. ebatlarında bir oda oluşturdum.
Şekil olarak içime sinmişti.
Merdiven demir profilden yapılacaktı. İyi bir merdiven ustası bulmak ne kadar zor biliyormusunuz?
Neyse dedim ya ben şanslıydım. İyi bir ekibim vardı. Nihayet merdivenler gelip takıldı.
Gördüğünüz gibi sahanlığı olmayan ve dönen bir merdiven.
Bu arada kullanım alışkanlığınıza göre sağdan mı yoksa soldan mı döneceği de çok önemli bir karar.
Sıra geldi basamakların neyle kaplanacağına. Ben tüm katların döşemelerini rabıta olarak planladığımdan, merdivenlerinde ahşap olmasını istiyordum. Evet ama merdiven altlarının ahşap olmasını istemiyordum. Demir konstrüksiyon bir merdivende bu işlemin çok zor olacağını anlattılar. Uzun tartışmalardan sonra, o muhteşem ekipten Atilla Bey, benim için tüm merdivenlerin alt kısımlarını, en ince detaylarına kadar- görünmeyen yerler dahil- alçıpan ile kaplamayı önerdi. VE SONUÇ MÜKEMMEL OLDU.
Merdiven Tırabzanı denilen şeyden hiç hoşlanmam. Espasları bozduğunu düşünürüm hep. Eğer evde küçük çocuğunuz yoksa, bence hiç kullanılmamalı.
Evin üç katını birbirine bağlayan bu merdivenleri aydınlatmak da apayrı bir yazı konusu aslında. Aydınlatma konusunu yazarken oraya döneceğim .
İyi bir aydınlatma, duvarlara asılmış resimler ve fotoğraflar sonucunda , şu anda her inip çıktığımda içimi mutlulukla dolduran, çok estetik bir şeye bakmanın verdiği keyfi yaşatan, sanat galerisi gibi merdiven boşluğum ve merdivenlerim oldu.
Not: Bu arada bütün fotoğraflar teaser amaçlıdır. Bitmiş halini daha sonra koyacağım, bunu öyle görmeyin lütfen.