LEZİZ TATLAR İÇİN MUTFAK PLANLAMAK

Son yıllarda yemek yapmak artık ev kadınlarının görevleri arasından çıktı farkında mısınız?
Yemek yapmak artık bir hobi haline dönüştü. Televizyonlarda yayınlanan programlar, ünlü kişilerin yazdığı kitaplar da bu işi özendirmek adına çok başarılılar. Ayrıca bu konuda sürekli kurslar açılıyor. Hatta bu hafta sonu, benim sevgilim de mutfak sanatlarının açtığı et pişirme ile ilgili bir kursa katıldı. O bu işleri iyi bildiği için biraz ukalalık etti ama, olacak o kadar.

Peki bu lezzetleri yaratmak adına evlerimizdeki mutfaklar nasıl olmalı?
Mutfaklar konusunda daha önce yazdım. Bu konuda nasıl düşündüğümü biliyorsunuz. Bu hafta sizlere, başından itibaren yeni bir mutfak planlama konusunda yardımcı olmaya çalışacağım.

Planlamanın önemini daha önce konuşmuştuk. Nasıl bir mutfakta rahat çalışırsınız? Dikdörtgen, kare gibi sorulara bizim verdiğimiz yanıtlar ne yazık ki çok geçerli olmuyor.
Türkiye de ne kadar büyük bir evde oturursanız oturun, ne yazık ki mutfaklar küçücük yapılıyor.

Mutfak hala bir yaşam alanı olarak algılanmıyor.

Oysa ben mutfakta oturmayı çok severim. Yemeği hemen pişirip de mutfaktan çıkmak isteyenlerden değilim. Ayrıca başka birini de pişirirken izlemeyi  severim. Yemek kokusu bana çocukluğumu hatırlatır. Okuldan dönünce, annemin ne pişirdiğini, kokusundan anladığım, evi hatırlarım.
İşte bu yüzden, tercihimi hep açık mutfaktan yana kullanırım.

Bu evi yaparken, iki tane çıkış noktam vardı.
Evde mutfağı yerleştireceğim alanın yeri+metrekaresi ve kullanacağım dolaplar. Daha önceki evden elimde fazla gardroplar vardı. Nefti yeşiline boyalı, biri 125 cm. eninde camekanlı ( çarşaflarımı koyduğum) diğer 3 tanesi ise 80′ er cm.lik ikişer kapaklı dolaplar.
Bütün arkadaşlarım dalga geçti bu fikrimi duyunca. Ama ben ne istediğimi ve yaptığım zaman nasıl görüneceğini çok iyi biliyordum.
Üst dolap kullanamadığımı, boyun fıtığından dolayı yukarılara uzanamadığımı biliyorsunuz. Amacım bu dolapların her birine ayrı şey depolamaktı. Mesela camlı dolabı bardak dolabı yapmak istiyordum.

Diğerlerinin birini tabak dolabı vs. şeklinde kullanacaktım. Ayrıca elimde malzeme olarak buzdolabım, bulaşık makinam, mikrodalga ve normal fırınım vardı. Yerleri saptanması gereken lavabo ve ocak da.
Bütün bunların yer seçimleri çok önemli unutmayın.

Mesela ben lavaboyu cam önünde isterim. Bir şeyler yıkarken dışarısını görmek hoşuma gidiyor.

Neyse ilk önce yapılması gereken çizimler. Mutfağınızı tam olarak ölçün., eşyalarınızı da. Sonra bunları kağıt üzerinde yerleştirmeye başlayın.

  

O kadar çok çizim yaptım ki anlatamam.

Bu konuda size yardımcı olabilecek çok güzel bir program var. IKEA‘ nın mutfak tasarım programları. Her şeyi, çekmecelerinize kadar orada görüp yerleştirebiliyorsunuz.

Çok enteresan bir şey oldu mesela. Ben mutfak evyemi IKEA‘ dan seçtim. Çift gözlü porselen bir evye. Fakat sonradan fark ettim ki, porselen lavabolara çöp öğütme makinesi bağlanamıyor. Lavabonun deliğindeki bağlantı parçası kısa kalıyor. Allah’tan benim sevgilim , bu konularda olağanüstü. Ne istediğimi anlayınca, sanayi çarşısına gidip, gerekli parçayı ürettirdi. Hatta gidip konuyu İkea ile de görüştüm.( Çünkü evyeyi satıyorlar ama, çözüm konusunda yardımcı olamıyorlar.) Kendilerine bu konuda başvuran olursa diye, adımı ve telefonumu bıraktım. Arayıp soran olmadı ne yazık ki, büyük bir ihtimalle kendilerine başvuranlara hala, ne yazık ki bu işin çözümü yok diyorlardır.

Sıra geldi elimdeki dolapların boyanmasına. Hepsini beyaza boyadık. Aydınlık bir mutfak istiyordum bu sefer. Çeşitli yerlerden fiyatlar aldım. En uygun fiyat ve en uygun montaj ,teslim süresi İkea’ nın dı. Alt dolapları oradan ısmarladım. Alt dolaplara seçtiğim kulplar dan fazla alarak, benim mutfakta kullanacağım gardroplara taktım.
Yıllardır beyaz eşyada Bosch markasını tercih ederim. Yıllarca hiç bir sorun çıkarmadan çalışırlar. Ocağımı eski evden sökmemiştim, bu yüzden ocak almam gerekiyordu. Onu da Bosch dan 6 gözlü bir ocak olarak seçtim. Vog bölümü en çok kullandığım kısım. Çin yemeği hem kolaydır, hem de lezzetli. Çarşaf dolabının üstüne bardakları, alt çekmecelere de masa örtülerini, havluları, tutacakları yerleşince harika oldu.
Benimle, gardroptan mutfak mı tasarlanırmış diyenler de bayıldı inanın…….

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Gönül Gökalp

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hızlı yorum için giriş yapın.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol

close

Bültene Kayıt Ol

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.