ÖZEL CEZAEVLERİ

“Vis a Vis” , hapishanede yaşanan olaylara dayalı bir dizi.

Dolandırıcılık suçundan hapse giren bir mahkumun nasıl bir katile dönüştüğünü anlatan çarpıcı bir hikaye.

“Hapishaneler insanı daha kötü yapar, şiddet şiddeti doğurur.”

Fırsat bulduğunuzda mutlaka izleyin derim.

Ama  bu dizinin ilgimi çeken yanı, hikayenin geçtiği  hapishanenin devlete değil de, özel bir şirkete ait olması.

Amerika’da yüzlerce özel hapishane var. IBM, Motorola, Sodexho, Boeing, Microsoft, Intel, Pierre Cardin, Dell, Hewlett Packard gibi şirketler, özel hapishane işletme girişiminde bulunuyor.

Hapishaneler bilançoları açıklanmayan ama en yüksek kar eden kuruluşlar.

Bu oluşumda her şey küresel sermayenin, bütün ülkelerin hizmet sektörlerini ele geçirebilme düşüncesi ile başladı.

1994 yılında Dünya Ticaret Örgütü bünyesinde “gats anlaşması” oluşturuldu. Anlaşmanın amacı,  bütün hizmet sektörlerini ticari hale getirerek, piyasaya açılmalarını ve bunun için altyapılarının hazırlanmasına yönelik bütün engellerin kaldırılması olarak açıklanabilir. 

Türkiye de kurucu üye olarak bu anlaşmayı imzaladı.

1997 yılında hapishanelerin özelleştirilmesi kararı alındı. Amerika’da yaşayan cezaevi müfettişi Melda Türker, Dünya bankası kredili bir  “özel cezaevi projesi ” önerdi. Fakat anlaşma sağlanamadı.

Özel ceza evine bazı bakanlık yetkilileri ve akademisyenler destek verirken, bazıları da tam olarak denetim sağlanamayacağı için karşı çıktı.

Hapishanelerde kar etmek, hücrelerin insanlarla dolu olmasına bağlı, doluluk oranı mutlaka %90-95 aralığında tutulmalı. Bu yüzden de ceza evlerine düzenli olarak bir mahkum akışı gerekir. Ayrıca kurallara uyulmadığı için mahkumiyet süresinin uzatıldığı da bir gerçek.

Hapishanelerde özel şirketlerin açtığı kurslar da işin düşünülmesi gereken bir diğer tarafı.

Mahkumların düşük bir ücret karşılığı çalışmaları da özel şirketlerin bu işe girişme konusunda iştahını kabartan önemli bir nokta.

Türkiye’de hapishanelerdeki mahkumlar  için harcanan paranın 2017 verilerine göre yıllık 6-7  milyarı bulduğu  düşünülürse, bu pazar özel sektörü iştahlandırıyor.

Türkiye’ de ise bu iştah tüm vahşeti ile yaşanabilir.

Aynı sağlık sektöründe olduğu gibi, uzun vadede zengin suçluları müşteri, fakir olanları ise köle haline getirecek bu özelleştirme tuzağından bence kaçınmak gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Gönül Gökalp

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Login for fast comment.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

No More Posts

Register

OR

Do you already have an account? Login

Login

OR

Do not you have an account yet? Register

close

Bültene Kayıt Ol

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.