YOĞURT MAYALAMA

“Yoğurt dışarıdan alınmaması gereken en önemli yiyecek, mutlaka kendiniz yapmalısınız” diyor uzmanlar.

Gerçekten de satın aldığımız yoğurtların hiç bozulmadan çok uzun süre dayanması, içlerinde çok fazla koruyucu madde olduğunu gösteriyor.

İstanbul’ da iken ben yoğurdumu, yoğurt makinası ile yapıyordum. Küçük kavanozlarda veya bir kiloluk büyük tek bir kapta.

 

Kozak’ a taşındıktan sonra herkes gibi makinesiz yapmaya çalıştım. Fakat nedense bir türlü ” kalıp gibi oluyor” kıvamını tutturamadım.

Çeşitli formüller denedim. Battaniyeye sardım, ısının yakınında tuttum, sıcak fırına koydum, hatta bir arkadaşım içine bir tutam tuz ve bir tutam karbonat atmamı söyledi, ama yine olmadı.

Bu durumda, sütün küçük parmağımı yakmayacağı bir sıcaklığın ne olduğunu bulamadığımı düşünmeye başladım. ( Belki de bir derece almalıyım)

Bu arada yeşil çam kozalağı ile mayalamayı bile denedim.

 

Diğer yaptığım yoğurtların kıvamından daha farklı olmadı. Aynı kalıp gibi olmama durumu burada da devam etti.

Evet güzel oluyordu ama, herkesin pek öğündüğü o “taş gibi oluyor” sözü var ya, işte onu bir türlü yakalayamıyordum.

Geçen sabah yine sıcacık, yeni sağılmış sütüm geldi. Hemen süzüp kaynattım. Soğuduktan sonra , biraz evvel kek pişirmiş olduğum fırına ağzı açık bir şekilde yerleştirdim. Artık kesin olacağı ümidi ile beklemeye başladım.

Gece olduğunda sonucun tam bir fiyasko olduğunu gördüm. 

Bu sefer neredeyse süt halinde, koyduğum gibiydi yoğurt olduğunu zannettiğim şey.

Canım sütü, dökmeye acıdım, son bir ümit ile internetten” mayası tutmamış yoğurt için ne yapabilirim? “ gibi bir şey arattım.

Bulduğum bir videodaki tarifi aynen uyguladım.

Daha önce mayalanmış ve neredeyse süt kıvamında olan yoğurdu, 75 dereceye açmış olduğum fırının ortasına yerleştirdim. Turboyu çalıştırdım, tam 45 dakika bekledim. 45 dakika sonra fırının kapağını açtım, yoğurdun ılınmasını bekledim.

Ardından, fazla sallamadan yoğurt kabını buzdolabına kaldırdım.

12 saat sonra ortaya çıkan sonuç…

Taş gibi olmasa da, KALIP GİBİ….

Bu seferlik durumu kurtardık

Belki bu konuda sizin daha farklı önerileriniz olabilir….

 

 

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Gönül Gökalp

İlgili Yazılar

2 yorum

Ergün Gökçek  -  18 Ocak 2021 / 23:50

Manda sütünden, 37-42 c de normal yoğurt; 43-45 c de katı yoğurt. Sütü kaynatırken kepçeyle havalandırıp suyunu uçurun. Tarif, kitchen 24 kanalındaki a la Şerife’nin. Ve derece kullanın. Ben de çok yaptığım halde hep sulu olduğunu gördüm.

Yanıtla

Çok teşekkürler, mutlaka bir derece alacağım

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol

close

Bültene Kayıt Ol

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.