Havalandırma

Havalandırma….. Bir yerin hava alması, özellikle de mutfakların.
 Eskiden sadece mutfak camlarına takılan yuvarlak aspiratörler vardı. Kimsenin seçme şansı yoktu, otomatik olarak her evde onlardan takılı olurdu. Yemek piştikçe, yağlı isler üzerine yapışır, rengi yavaş yavaş değişirdi. Temizlemek neredeyse imkansızdı.
Oysa şimdi sınırsız seçme şansımız var.
Ben evde daha çok country tarzını seviyorum. Mutfağın nasıl beyaz olduğunu yazmıştım. Mutfağı planlarken ocağı neredeyse tam ortaya yerleştirmiştim. Şimdi oraya bir havalandırma ya da daha fiyakalı deyimiyle aspiratör gerekiyordu.
Yabancı bir dergide, bir köy evinde uyarlanmış çok hoşuma giden bir model görmüştüm.

 

Onu yapmaya karar verdim. 
Ama nasıl?Çeşitli üreticilere scan edip, taradığım fotoğrafı göndererek, benim için böyle bir şey üretip üretemeyeceklerini sormaya başladım. Ama günler geçiyor, kimseden sağlıklı bir cevap alamıyordum.
Bir gün sevgilimle Meydan Alışveriş Merkezinde yemek yiyorduk. Yemekten sonra kahve içecek yer için dolaşmaya başladık. Tesadüfen NUMNUM’a girdik. Birden başımı kaldırdım ve gördüm.
İyi olacak hastanın ilacı ayağına gelirmiş. Tavan boyunca her tarafa uzanan kocaman metal borular vardı. Hemen yöneticiyi çağırdım ve havalandırmalarını nereye yaptırdıklarını sordum. Ne yazık ki kendileri yaptırmamış,  bunların yapılmasını Alışveriş merkezi ayarlamış. Bu arada saat 22.00 olmuştu. AVM’ nin merkez ofisine gittim, orada bulunan kişiden müdürün adını ve telefonunu aldım. Ertesi sabah Ali Bey ile görüştüm, bana bir firmanın telefonunu verdi. Sonra tahmin edeceğiniz gibi o firmayı aradım.
Ve nihayet Kework Ustaya ulaştım. Ertesi gün için randevulaştık. Yeni yapılan eve geldi, gezdi ve benim diplomalı olmasam da bir mimar olduğuma karar verdi.
O, bu tarz üretimleri ancak çok büyük mekanlar için yaptığını anlattı. Evde ise karşımıza bir sorun çıkıyordu. Ağız kısmını nasıl yapacaktık ve havalandırma motorunu nereye yerleştirecektik?
Oturduk, tartıştık…..
 İnsanın mesleğini seven biriyle konuşması ne kadar farklı oluyor, çözüm bulmak için kafa yoran biriyle beraber iş yapmak kadar zevkli bir şey olamaz.
 Havalandırmanın işlevinin ne kadar etkili olacağını tam kestiremiyorduk. Açık mutfak olduğu için kokular her yana dağılabilirdi. Riski göze aldım, işe başladık.
20 gün sonra yeni sistem yerine takıldı. İnanılmaz doğru çalışıyordu.
Kework Usta ” mimar hanım izninle bunu başkalarına da yapabilir miyim?” dediğinde dünyalar benim olmuştu.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Gönül Gökalp

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Hızlı yorum için giriş yapın.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başka Yazı Yok

Kayıt Ol

VEYA

Zaten üye misiniz? Giriş Yap

Giriş Yap

VEYA

Henüz üyeliğiniz yok mu? Kayıt Ol

close

Bültene Kayıt Ol

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.