ZEYTİN YAPRAĞI SİRKESİ

Değişik sirkeler yapmayı seviyorum.

Geçenlerde atalık buğdaylarımızı öğütmek için değirmene, Musacalı köyüne götürdüğümüzde , etrafta bol miktarda delice zeytin ağaçları olduğunu gördüm.

Bu durum bana göre zeytin sirkesi yapmayı denemek için mükemmel bir fırsattı.

Koca bir torba körpe yerlerinden topladım. Zeytin yapraklarını kış günlerinde toplamak çok daha yararlı, çünkü zeytin ağacı soğuktan kendini korumak için oleuropein adlı, kansere karşı etkili bir madde üretiyor.

 

 

Güzelce yıkanan zeytin yapraklarını ve küçük saplarını kurutarak bir kavanoza doldurdum.

Zeytin yaprağının şekeri olmadığı için içine tat vermesi için sarı ve kırmızı elma koydum. Başka meyveler ile de denenebilir diye düşünüyorum.

Mayalanması için yine ev yapımı bir fincan bal sirkesi kullandım, tatlandırmak için ise şeker yerine 1 yemek kaşığı  balı tercih ettim.

 

 

Üzerine içme suyu ekleyerek ağzını tülbent ile kapattım ve doğal olarak fermente olması için mutfakta gözümün önüne yerleştirdim.

Mutfakta tezgahta bırakmamın nedeni 20 gün boyunca, her gün karıştırılması gerektiği için unutmamak.

Tüm malzemeler dibe çökene kadar 20 gün boyunca tahta bir kaşık ile karıştırın, sonra beklemeye alın. Yaklaşık olarak 2 ay sonra üzerinde jelimsi bir madde oluşacaktır. Parmağınız ile dokunduğunuzda yapışmıyorsa, sirke anası oluşmuş demektir.

Sonrasında bir tülbent ile süzerek şişelere doldurabilirsiniz.

Artık her türlü salatalarınızda kullanabileceğiniz bir zeytin sirkeniz var demektir.

Zeytin yaprağı sirkesi egzama, kalp hastalıkları, damar sertliği, hemoroid gibi bir çok hastalığa iyi geldiği gibi, kanı temizler ve zindelik verir.

 

 

 

 

 

 

.

 

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Gönül Gökalp

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Login for fast comment.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

No More Posts

Register

OR

Do you already have an account? Login

Login

OR

Do not you have an account yet? Register

close

Bültene Kayıt Ol

About Us

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged.