ÇAM FISTIKLARI
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Herkesin eve kapandığı bu günlerde, bizim buralarda işler biraz yoğun.
Kozalakların toplanma zamanı.
Geçen sene, Kozak’ ta sürekli yaşayıp ilgilenemediğim izden dolayı işi bir toplayıcıya vermiştik.- Bu işlemin bir adı var ama şu anda hatırlayamadım. Sanırım “yarıcı” gibi bir şeydi.- Bu sene adam tutup toplatmaya karar verdik.
Bir çam fıstığı ağacının, kozalak verebilmesi için dikiminden itibaren en az 10 yıl geçmesi gerekiyor. Ne yazık ki son 7 yıldır, ağaçlar eskisi kadar kozalak vermiyor. Nedeni konusunda çeşitli teoriler var. Biz bu araziyi aldığımızda ben “göreceksiniz bu durum değişecek, ben şanslıyımdır” demiştim. Gerçekten de her yıl bir öncekinden daha fazla ürünümüz oluyor.
Yöre insanları kozalakların toplanma işlemine ” çam indirme “ ismini veriyor. Kozalaklar “keye” adı verilen sırıklar ile, ağaçlara çıkılarak toplanıyor. Bir yerlerde bu işin eğitimli maymunlar ile yapıldığını okumuştum sanırım.
Bizim arazimizde 120 den fazla ağacımız var. Bu sene 2 kişi 5 günde topladı ve çuvalladı.
Normal olarak bir ağaçtan 100-250 adet arası kozalak elde edilmesi gerekiyor. Bir kozalağın ortalama ağırlığı ise 350-400 gr. Yani ağaç başına 40 kg. kozalak olması gerekiyor gibi. İsterseniz kozalak olarak satabiliyorsunuz. Ya da bizim bu sene yapmaya karar verdiğimiz gibi, güneşe serip küner haline gelmesini yani tanelere ayrılmasını bekleyebilirsiniz. Haziran ve Temmuz aylarında evlerin veya arazinin içinde “harım “ denilen yerde kıştan beri bekleyen kozalaklar serilir ve güneşte açılmaları beklenir. Künerler kozalaklardan ayrılır. Sonra bunlar suya atılır, boş olanlar yukarı çıkar, dolu olanlar dibe çöker. Sonra da fıstık çıkarılması için tesislere gönderilir.
1 kg. kozalaktan 250 gr. küner çıkıyor. 1 kg. künerden de 250 gr. iç fıstık elde ediliyor. Yani ağaç başına ortalama 40 kg. kozalak topluyorsanız, 10 kg. küner, 2,5 kg. çam fıstığı elde ediyorsunuz demektir.
Dediğim gibi, gerçekten şanslı biri imişim ki, aldığımız ürün her geçen sene giderek artıyor.
Ağaca çıkan kişi keye ile kozalakları aşağıya indirdikten sonra, yerdeki de çuvallara dolduruyor. Bu sene biz de toplamaya yardım ettik.
Daha sonra çuvallar traktör ile taşınıp, yazın güneşe serilmeyi beklemek üzere üst üste yığılıyor.
Bakalım, çuvalların taşınması bittiğinde, aşağı yukarı ne kadar ürün aldığımızı göreceğiz.
Umarım künerlerin boş çıkma yüzdesi düşüktür de yüzümüz güler…..
8 yorum
Siz şanslısınız umarım hasatınız bol olur sağlıklı günler dilerim.
Emekleriniz üretken, hasatınız bol,fıstığınınız çok,her şey gönlünüzce olsun.. sevgiyle
çok teşekkürler güzel dilekleriniz için
teşekkürler
bereketli olsun…
teşekkürler
Bol verimli gunler sizin olsun sevgili dostlar🥰🥰
Çok teşekkürler, özledik sizleri